Topic: 16/11/2011-Universitat d Elte de Budapest

Celebració dels 40 anys d’estudis de català a la Universitat ELTE de Budapest

Paral·lelament, hi haurà l’acte de formalització de l’acord entre l’IRL i la Universitat de Manchester.

Els estudis de català a l’exterior estan en un bon  moment. Aquesta setmana se celebren els 40 anys d’estudis catalans a la universitat ELTE de Budapest (Hongria): una commemoració que coincideix amb altres actuacions que mostren la progressiva consolidació de la docència de català a les universitats d’arreu del món: la signatura d’un conveni entre l’Institut Ramon Llull i la Universitat de Manchester, i les jornades de formació per a professors de català que tindran lloc properament a Birmingham i Nàpols.


Aquest dimecres, 16 de novembre, es formalitzarà a la Universitat de Manchester la signatura d’un conveni de col•laboració amb l’Institut Ramon Llull amb l’objectiu de consolidar els estudis de llengua i cultura catalana que s’imparteixen en aquesta universitat des de l’any 1988, i que actualment compten amb més d’un centenar d’estudiants. L’acte comptarà amb l’assistència del director de l’IRL, Vicenç Villatoro. El professor de la Universitat de Leeds, Angel Smith, hi pronunciarà la conferència Catalan Nationalism: an Overview.

Aquest acord preveu l’ampliació de l’oferta docent actual en estudis catalans i la contractació d’un Senior Language Tutor and Teaching Fellow in Catalan Studies, seleccionat d’acord amb els procediments d’admissió de la universitat, alhora que inclou la creació d’una nova plaça d’assistent en llengua catalana (Graduate Teaching Assistant) que podrà seguir un programa de doctorat a càrrec de la universitat. Cal destacar, a més del compromís acadèmic, la corresponsabilitat financera per part de la universitat en aquest projecte, superior al 50%.

Aniversari a Budapest

Aquest dimecres dia 16 també hi haurà una commemoració de gran significat: la del 40 aniversari dels estudis de catalanística a la Universitat Eötvös Lorand (ELTE) de Budapest (Hongria). A l’acte inaugural hi participaran Katalin Szilágyi, directora general de Relacions Exteriors Educatives del Ministeri de Recursos Nacionals, Andreu Bosch, director de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’IRL, i Ildikó Szijj, resposnable acadèmica dels estudis de català. Entre els actes previstos a la jornada, destaca la presentació del llibre Mentafagylalt (“Gelat de menta”), una antologia en hongarès del conte català contemporani, que formarà part de la col•lecció Katalán Könyvtár (’Biblioteca Catalana’), publicada per l’editorial L’Harmattan, amb el suport de l'IRL. La traducció ha estat a càrrec del poeta Balázs Déri, actual cap del Departament de Llatí d’ELTE, i de Kálmán Faluba, professor d'estudis catalans emèrit de l'ELTE. Déri i Faluba són també directors de la col•lecció Katalán Könyvtár.

Amb aquesta efemèride, la Universitat de Budapest se suma a universitats estrangeres on fa més de 40 anys que s’hi imparteixen estudis de català: la Sorbona de París, que va iniciar docència de català el 1966, i la Universitat de Rennes, el 1969. Avui hi ha unes 160 universitats d'arreu del món amb estudis de català, de les quals més d’un centenar compten amb la contribució de l’Institut Ramon Llull.

Formació de professorat

La Universitat de Manchester va acollir l’any passat el primer taller de formació adreçat al professorat de català de les universitats del Regne Unit i Irlanda. Enguany, el proper divendres, 18 de novembre, se celebrarà la segona edició d’aquest taller a la Universitat de Birmingham. La jornada, que forma part del programa de formació continuada del professorat de l’IRL, serà un punt de trobada per a tots els professors i professores que imparteixen docència d’estudis catalans en aquestes universitats. El proper 2 de desembre hi ha prevista una altra jornada de formació a la Universitat Federico II de Nàpols.
http://www.llull.cat/_cat/_premsa/prems … 0+budapest

Thumbs up Thumbs down